facebookrss

Praznik kostanja

Kostanj je najbolj tipičen predstavnik kraja Vitovlje. Ne vemo kdaj in od kje je kostanj prišel v naše kraje, tega je že več stoletij, vemo pa, da ja izmed vseh žlahtnih kostanjev najboljši in najžlahtnejši prav »Vitovski Maron«.

Gospodarski pomen kostanja je vsestranski: ob cvetenju je odlična čebelja paša (kostanjev med), les se v industriji uporablja za pridobivanje tanina, dragocen je tudi kot gradbeni in pohištveni material. Kostanjevi plodovi se uporabljajo v prehrani in kot krmilo. Uživamo ga lahko surovega, kuhanega ali pečenega, lahko pa iz njega pripravljamo peciva in druge jedi. S pravilnim skladiščenjem kostanjeve plodove lahko ohranimo dolgo časa. 

 

Jeseni, ko po vaških ognjiščih zadiši po pečenem kostanju, je čas, ko v Vitovljah pripravimo tradicionalno prireditev Praznik kostanja. Prireditev uspešno prirejamo že 15 let in od vsega začetka se trudimo, da obiskovalcem pripravimo veselo in prijetno vzdušje, da se našega praznika z veseljem spominjajo in se ponovno radi vračajo. Na začetku je bil praznik enodnevna prireditev, s širitvijo programa je v zadnjih letih to dvodnevna prireditev z dodatnim dnem za strokovno posvetovanje in delavnicami z izobraževanjem in spoznavanjem kostanja. Pri tem nam pomagajo in sodelujejo strokovnjaki s področja kmetijstva in gozdarstva, učenci OŠ, dijaki tehniške lesarske in agroživilske šole.

 

Namen Praznika je tudi združiti prizadevanja društva po sodelovanju v aktivnostih za pospeševanje turizma ter ohranjanje kulturne in naravne dediščine. Praznik kostanja je dogodek, ko domačine in vse zainteresirane spomnimo na pomen kostanja kot gospodarske dopolnilne dejavnosti, jih seznaniti z novimi možnostmi in vzpodbuditi k ohranjanju narave in obnovi kostanjevih nasadov.  S prireditvijo želimo prikazati, kako so ljudje še ne dolgo nazaj pri nas živeli in kaj so počeli pri vsakdanjih opravilih. Da so to zmogli je bila ljudem v pomoč domača obrt in znanje potrebnih opravil, da so ta dela lahko izvedli. Povorka kot prikaz starih običajev zajema motive iz opisanih opravil. V prireditev vključujemo tudi sejemsko ponudbo kjer se predstavijo razni pridelovalci in proizvajalci, obrtniki, umetniki in ustvarjalci ročnih del, organiziramo tudi razstave kostanja in peciva. Prireditev je tudi zabavnega značaja in priložnost za druženje. Trudimo se, da z izborom glasbenega programa ustrežemo vsem generacijam obiskovalcev.

 

V vseh teh letih delovanja nam je uspelo pridobiti nov prireditveni prostor, še vedno pa je prireditev na prostem oz. pod šotorom. Prireditev se vključuje v projekt Energija okusov in je tako še bolj zanimiva in vsebinsko bogatejša. Projekt Energija okusov je bil sofinanciran iz sredstev ukrepov LEADER.

nazaj na seznam