Pečene pituralke s kostanjevo kremo
Te svojevrstne okroglaste hruškice z dolgimi peclji, ki surove skorajda niso užitne, razvijejo s kuhanjem ali pečenjem edinstveno sladek in celo meden značaj. Tudi k tej poslastici, ki nam bo v ustih še dolgo pustila svoj čudovit zaton, se bo odlično prileglo vipavsko vino iz sušenega belega grozdja.
Hruške spečemo in ponudimo s kostanjevo kremo.
Kostanjeva krema – k hruškam:
¼ l sladke smetane, 10 dag sladkorja z vaniljo, 22 dag kostanja.
Kuhan kostanj pretlačimo skozi sito. Smetano stepemo, ji dodamo sladkor pomešan z vaniljevim sladkorjem. Stepeno in posladkano smetano primešamo k pretlačenemu kostanju in na rahlo zmešamo.
Kostanjeva krema s kakavom – k hruškam:
Zanimiv recept, ki bi lahko bil značilen za naša vinorodna območja, gre pa za prevod italijanskega recepta.
2,5 dag kuhanega in olupljenega kostanja, 4 žlice sladkorja, ½ žličke vanilje v prahu, 1,5 dl vode, 0,5 dl smetane, 1 žlica grenkega kakava, 1 žlica ruma.
Vse sestavine v mešalcu gladko zmešamo, nato pa zgostimo na nizkem ognju. Ves čas mešamo, da se ne prilepi na dno. Kremo lahko hranimo 3-4 dni v hladilniku. S tako pripravljeno kremo nadevamo hruške kuhane z vinom ali brendijem.
- Goveja pečenka
- Grah s svinjskimi rebrci in polento
- Klobase pečenice z repo tropinko
- Kostanjeva torta po receptu Marice Terčič (Šmihel)
- Pečen domač zajec
- Pečen kozliček
- Pečene pituralke s kostanjevo kremo
- Radič s fižolom, kuhanimi jajci in z ocvirki
- Šelinka
- Šempaska ječmenka/»kuhnja«
- Srnjakov golaž z ajdovo polento
- Vampi s polento po receptu Eme Cernatič (Šempas)